.

Hofjesconcerten 2018

Maandag 21 mei 2018, Aanvang 12.40 uur en 14.20 uur
ARS Aemula, Pieterskerkgracht 9A (Buiten), Leiden

Topmuziek op toplocaties! Op 21 mei, tweede pinksterdag, is het Leids Kamerkoor uitgenodigd om te zingen tijdens de tiende editie van de Leidse Hofjesconcerten: een festival waar het Leidse publiek kan genieten van een keur aan artiesten en muziekstijlen in de prachtige ambiance van ruim twintig Leidse hofjes. Op deze mooie locaties – overdekt en in de open lucht – vinden tal van optredens plaats.

Wij zingen delen uit ons zomerconcert. Kom ons beluisteren bij ARS Aemula, Pieterskerkgracht 9A (Buiten). We geven twee concerten van een halfuur. Aanvang 12.40 uur en 14.20 uur.

Bekijk het volledige programma op de website van de hofjesconcerten.

Zomerconcert: And There Was a Great Calm

Zondag 17 juni 2018 om 15:15 uur
Lokhorstkerk,
Pieterskerkstraat 1,
2311 SV Leiden

Toegang: €12,50
Kinderen t/m 12 jaar gratis
Klik hier om kaarten te bestellen.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog – een oorlog die de wereld veranderde. Ervan overtuigd dat ze voor de goede zaak streden en na een korte veldslag als overwinnaars terug zouden keren, trokken soldaten enthousiast naar het front. Maar deze oorlog kende geen winnaars, alleen verliezers. De Eerste Wereldoorlog eiste miljoenen mensenlevens. Keizerrijken en koninkrijken verdwenen. Gezinnen en gemeenschappen raakten ontwricht. Een gevoel van totale zinloosheid bleef over.

Op 17 juni geeft het Leids Kamerkoor een concert met de titel ‘And There Was a Great Calm’. Met dit concert willen wij niet alleen de verliezen van deze verschrikkelijke oorlog herdenken met de troostende schoonheid van muziek, maar ook het kostbare geluk koesteren van het leven in vrede en vrijheid.

Op het programma staat het ‘Requiem’ van Herbert Howells. Hij modelleerde dit stuk naar ‘A Short Requiem’, dat Walford Davies in 1915 componeerde ter nagedachtenis aan de gevallenen. Ook zingen wij ‘Funeral Ikos’ van John Tavener, dat tegenover de naderende dood het paradijs plaatst, en ‘Ecce quomodo moritur’ van Jacob Handl.
De vernietigingen van de oorlog worden weerspiegeld in twee stukken die gebaseerd zijn op de Klaagliederen van Jeremia over de verwoesting van Jeruzalem: ‘Caligaverunt oculi mei’ van Tomás Luis de Victoria uit 1585 en ‘Wie liegt die Stadt so wüst’ van Rudolf Mauersberger uit 1945. Hij componeerde dit stuk naar aanleiding van de verwoesting van Dresden, en de eerste opvoering was in de ruïne van de uitgebrande Kreuzkirche in die stad.
Een lied dat in Turkije steevast wordt gezongen bij herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog, is ‘Çanakkale İçinde’. De tekst is geschreven door een anonieme soldaat die naar het front gaat. Ahmet Adnan Saygun bewerkte dit volkslied tot een vierstemmig koorstuk. Van een heel andere aard, maar ook met een link naar de loopgraven, is ‘Trees’ van Ēriks Ešenvalds, die een gedicht van oorlogsdichter Joyce Kilmer op muziek zette. Maurice Ravel componeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn enige a-capellawerk voor koor: ‘Trois chansons’, waarvoor hij zelf de teksten schreef. Hij bezingt daarin niet alleen het lot van de achtergebleven geliefde van een soldaat, maar ook de onttovering van de wereld: de tijd van sprookjes was voorbij.

Tot slot hebben wij ter gelegenheid van ons dertigjarig bestaan aan Anneke Wittop Koning gevraagd om speciaal voor het Leids Kamerkoor een nieuw werk te componeren, dat aansluit bij het thema van dit concert. Zij koos als uitgangspunt het gedicht ‘The sun is couched’ van William Wordsworth. Wij zijn er trots op dat dit prachtige lied bij ons op 17 juni in première gaat.

Ēriks Ešenvalds Trees
Jacob Handl Ecce quomodo moritur
Herbert Howells Requiem
Rudolf Mauersberger Wie liegt die Stadt so wüst
Maurice Ravel Trois Chansons
Ahmet Adnan Saygun Çanakkale İçinde
John Tavener Funeral Ikos
Tomas Luis de Victoria Caligaverunt Oculi Mei
William Monk Abide with Me
Anneke Wittop Koning The Sun is Couched

Lustrumconcert: Rossini – Petite Messe Solennelle

Zaterdagavond 17 november, de Tempelzaal in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Zondagmiddag 18 november, het Groene Kerkje, Haarlemmerstraatweg 6, 2343 LB Oegstgeest.

Onze grote lustrumconcerten vindt plaats in november. We voeren twee keer de Petite Messe Solennelle van Rossini uit. Een zeer uitdagend stuk, “Het werk is meer wervelend dan contemplatief en vergt van koor en solisten een uithoudingsvermogen en virtuositeit die minder gebruikelijk zijn bij liturgische muziek”, zodat we ons ook de tweede helft van ons lustrumjaar geen moment hoeven te vervelen.

Gioachino Rossini Petite Messe Solennelle

ANDERE CONCERTEN