.

Leids Kamerkoor in de Hooglandse Kerk

Het Leids Kamerkoor neemt deel aan de serie Cantatediensten in de Hooglandse Kerk met Bach’s Cantate nr. BWV 72 ‘Alles nur nach Gottes Willen’.  Het koor staat sinds december 2018 o.l.v. Dody Soetanto.

Dirigent: Dody Soetanto
Sopraan: Ardelia Padma Sawitri
Alt: Antoinette Stevens
Tenor: Edwin Poels
Orkest: leden van Collegium Musicum
Kistorgel: Gerard de Wit

Bach componeerde de cantate in zijn derde jaarcyclus voor de Derde zondag na Driekoningen. De voorgeschreven lezingen voor de zondag werden genomen van de brief aan de Romeinen, regels voor het leven ( Romeinen 12: 17-21 ), en uit het evangelie van Mattheüs, de genezing van een melaatse ( Mattheüs 8: 1-13). De cantatetekst werd geschreven door Salomon Franck, die de librettist van Bach was toen ze beiden voor het hertogelijke hof in Weimar werkten. Franck publiceerde het in 1715 in Evangelisches Andachts-Opffer , terwijl Bach de muziek veel later componeerde. Ihr, die ihr euch von Christo nennet, BWV 164, is een vergelijkbaar voorbeeld van Bach die zich wendt tot een tekst van Franck.

Het slotkoraal ‘Was mein Gott will, das g’scheh allzeit‘ werd geschreven door Albert, hertog van Pruisen in 1547. Het koraalthema (Zahn 7568) van Claudin de Sermisy verscheen voor het eerst in druk in de verzameling van seculiere liederen Trente et quatre chansons in 1528. Bach had het koraal eerder gebruikt als basis voor zijn koraalcantate Was mein Gott will, das g’scheh allzeit , BWV 111, gecomponeerd voor dezelfde gelegenheid in 1725.

Bach voerde de cantate voor het eerst uit op 27 januari 1726.Later gebruikte hij het openingskoor voor de Gloria van zijn Missa in G minor, BWV 235.

  1. Chorus: Alles nur nach Gottes Willen
  2. Recitative and arioso (alto): O selger Christ, der allzeit seinen Willen
  3. Aria (alto): Mit allem, was ich hab und bin
  4. Recitative (bass): So glaube nun
  5. Aria (soprano): Mein Jesus will es tun, er will dein Kreuz versüßen
  6. Chorale: Was mein Gott will, das g’scheh allzeit

Zondag 27 Januari 2019 om 19.00 uur in de Hooglandse Kerk, Leiden.

Toegang is gratis.

 

Leids Kamerkoor o.l.v. Dody Soetanto zingt  in Centrum De Regenboog in Zoetermeer

Het Leids Kamerkoor brengt een schitterend en volledig a capella programma met als rode draad bezinning op boetedoening en ontferming met zowel oude als hedendaagse componisten. Werken van Allesandro Scarlatti, Carlo Gesualdo, John Tavener, Johannes Verhulst en Francis Poulenc.

Dit concert vindt plaats in het kader van de activiteiten die de kerkelijke gemeente organiseert tijdens de Stille of Goede Week (de week voor Pasen).

Woensdag 17 april 2019 20.15 uur, Centrum De Regenboog, Nathaliegang 263, Zoetermeer

Toegang is gratis.

ANDERE CONCERTEN

Concerten 2005-2010
Concerten 2011-2015
Recente Concerten
Komende Concerten