.

Zomerconcert

Zomerconcert 2019 : Reflectie

Zondagmiddag 30 juni 2019, om 15.15 uur Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden

Rijzend uit donker koele vijvergrond heeft zij het licht gevonden en ontsloot toen blij het gouden hart. Nu rust zij peinzend op het watervlak …

Dit zomerse beeld van een waterlelie is afkomstig uit een gedicht van Frederik van Eeden, op muziek gezet door Herman Strategier. Het vangt de essentie van ons zomerconcert, dat als thema reflectie heeft. Een bespiegelend programma dus, en het eerste grote concert van het Leids Kamerkoor onder leiding van onze nieuwe dirigent Dody Soetanto.

Het hart van het programma vormen de Quatre Motets pour un temps de pénitence van Francis Poulenc. Deze motetten zijn op Bijbelteksten gebaseerd en gaan over boetedoening. Daaraan gaat altijd bezinning, reflectie, vooraf. De bloembladeren die dit gouden hart omringen, zijn religieuze en seculiere werken uit verschillende perioden. Alle vormen ze op hun eigen manier aanleiding voor bespiegelingen.

Gewijde werken uit de renaissance zijn Misserere van Alessandro Scarlatti en O vos omnes, dat wij in twee bewerkingen zingen: van Tomás Luis de Victoria en Carlo Gesualdo. Zij worden geflankeerd door religieuze muziek van hedendaagse componisten. Van René Clausen voeren wij het bedwelmende In Pace uit en van de Belg Vic Nees De profundis, een smeekbede van de mens tot God, letterlijk ‘vanuit de diepte’.

Water, dat met zijn spiegelende oppervlak uitnodigt om beter naar onszelf te kijken, is een terugkerend beeld in de poëtische teksten van de wereldlijke muziek die wij laten horen, zoals The Blue Bird van Charles Villiers Stanford. Water is ook de bron van ons leven. Niet voor niets laat Edward Elgar ons in Death on the hills zingen: ‘There, let the old drink water.’

Van de hedendaagse componist Eric Whitacre voeren wij twee contemplatieve werken uit: Water Night en Go, Lovely Rose. Zijn tijdgenoot Morten Lauridsen slaat met Ov’è, Lass’, Il Bel Viso?, dat hij baseerde op een Italiaans gedicht uit de renaissance, een brug tussen de stijlperioden van ons programma. Hij liet zich inspireren door de seculiere madrigalen van Monteverdi en Gesualdo.

Reflectie is de basis om morgen beter te zijn dan vandaag. Dat is een mooie gedachte om de zomer mee in te gaan, een tijd die uitnodigt om na te denken over het leven en toekomstdromen. Maar behalve dat is Reflectie ook gewoon een heerlijk concert met prachtige en afwisselende muziek om van te genieten.

Toegang: 12€ (kinderen <18 jaar gratis) inclusief programmaboekje en pauzedrankje
Klik hier om kaarten te bestellen

ANDERE CONCERTEN

Concerten 2005-2010