Dody Soetanto

Sinds december 2018 is Dody Soetanto de dirigent van het Leids Kamerkoor. Dody is geboren in Indonesië en behalve dirigent is hij ook bariton. Hij studeerde af in Klassieke zang bij Henny Diemer en Koordirectie bij Rob Vermeulen aan het Utrechts Conservatorium. Hij heeft gewerkt met de beste docenten en uitvoerend musici in Nederland, onder wie Rudolf Jansen, Vincent de Kort, Richard Egarr en Ed Spanjaard.

Sinds hij in Nederland is, is Dody regelmatig uitgenodigd om in concerten te zingen, zoals de Matthäus Passion en de Messiah, en voor verschillende operarollen. Hij zong bijvoorbeeld de rol van Malatesta in Don Pasquale en Alcindoro in La Bohème voor het De Nationale Reisopera in Resident Artist Program in Groot-Brittannië. Met de Dutch National Opera Academy zong hij de rol van Smirnov in The Bear en Bartolo in Le Nozze di Figaro. In producties van STUDIO32 voor het Grachtenfestival Amsterdam vertolkte hij de rol van Guglielmo in Cosi Fan Tutte en Il Conte in Le Nozze di Figaro. En met het Philips Symphony Orchestra trad hij op als Crown in Porgy and Bess. Dody zingt ook als solist en koorlid in diverse professionele koren, zoals Ribattuta Musica en SWARA vocal ensemble.

Als dirigent heeft Dody concerten gegeven met verschillende Nederlandse koren en ensembles. Hij dirigeerde in 2013 de educatieve projecten van het Groot Omroepkoor, waarin Russische koorwerken op het programma stonden. In Indonesië leidde hij van 2004 tot 2009 verschillende bekende koren die internationale koorcompetities in Azië en Europa hebben gewonnen. Dody dirigeert Leids Kamerkoor sinds 2019.

Jeroen Spitteler (2016-2018)

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist in de Kathedraal van Sint Jan in ’s-Hertogenbosch aan de Schola Cantorum onder leiding van Maurice Pirenne. Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij onder andere Daan Admiraal en Jan Bogaarts en studeerde bij specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven. Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.

Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Amsterdam. En is dat bij het in de uitvoering van 16e-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solistenensemble Cappella Pratensis. Sinds 2011 wordt hij als zanger gecoacht door ademspecialist Paul Tripels en de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans, die hem tevens begeleidde in de overstap van het stemvak tenor naar bariton. Daarnaast heeft hij een kleine groep zangleerlingen waarvan hij een aantal begeleidde voor hun toelating aan diverse conservatoria in Nederland.

Als koordirigent houdt hij zich bezig met een breed repertoire, dat loopt van Middeleeuwen en renaissance tot hedendaags werk. Op zijn repertoire staan zowel werken van Hildegard von Bingen en Machaut als werken van Ton de Leeuw en Escher. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting, waaronder meerdere werken van Bach en recentelijk Ein deutsches Requiem van Brahms.

Naast gastdirigentschappen is hij dirigent en artistiek leider van Vocaal Ensemble Photonen te Amsterdam, het koor & orkest-project Midsummer Voices en het in 2010 opgerichte Ensemble Hermes, een ensemble voor met name oude muziek dat bestaat uit geschoolde amateurs en jonge professionals. Sinds najaar 2012 is hij dirigent van het Utrechts Vocaal Ensemble.